Mogelijke renteverlagingen stuwen goudprijs naar hoogste niveau in 5 jaar

De goudprijs is naar het hoogste niveau in vijf jaar gestegen. Volgens analisten stappen beleggers in het edelmetaal vanwege centrale banken die de weg vrijmaken voor verdere renteverlagingen.

De goudprijs steeg donderdag tijdens handelsuren met 1,4 procent naar 1.383,81 dollar (zo’n 1.224 euro) per troy ounce (afgerond 31,1 gram), de hoogste prijs sinds maart 2014.

De prijs voor het edelmetaal stijgt al sinds een escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

Goud wordt gezien als een relatief veilige categorie voor investeerders om in te investeren, maar het kan naar verluidt ook dienen als verzekering tegen inflatie.

Renteverlaging Amerikaanse centrale bank

Verder daalde woensdag ook de Amerikaanse dollar in waarde nadat de Amerikaanse centrale bank signaleerde dat er mogelijk renteverlagingen aankomen. Een lagere dollar maakt goud, dat vaak in dollars wordt gekocht, goedkoper.

Sinds begin juni is de goudprijs bezig aan een snelle opmars. Op 29 mei werd nog 1.281 dollar voor een troy ounce betaald.

De hogere goudprijs zorgt ook voor optimisme over mijnbouwaandelen. Zo stegen de aandelen van de Australische mijnbouwbedrijven Northern Star Resources en Evolution Mining beide met meer dan 6 procent.

Centrale banken kopen grootste hoeveelheid goud sinds 1967

Centrale banken hebben vorig jaar 651,1 ton goud aangekocht. Dat is 74 procent meer dan in 2017 en de grootste hoeveelheid sinds 1967, meldt brancheorganisatie World Gold Council (WGC) donderdag.

Tegen een prijs van 1.321 dollar per troy ounce gaat het om een bedrag van 27,7 miljard dollar.

Slechts een paar centrale banken zijn verantwoordelijk voor deze grote vraag. De Russische centrale bank wil van dollars af en kocht daarom voor 274,3 ton goud. Andere grote opkopers zijn de centrale banken van Turkije, Kazachstan, India, Irak, Polen en Hongarije.

Volgens WGC zijn deze instellingen vooral actief vanwege geopolitieke en economische onzekerheid.

Centrale banken verkochten in totaal 15 ton goud. De centrale banken van Australië, Duitsland, Sri Lanka, Indonesië en Oekraïne waren gezamenlijk goed voor deze verkopen.

In totaal werd er in 2018 voor 4.345 ton aan goud gekocht. Het grootste deel, ongeveer de helft, gaat naar makers van sieraden. Verder werd bijna een kwart gebruikt om gouden munten en staven van te maken.


Goudprijs per gram

Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag